Nitritsalt bruges i produktionen i pølseindustrien til at hæmme væksten af mikroorganismer i kødprodukter. Nitrit hæmmer væksten af Clostridium Botulinum og er også med til at give en flot farvestabilisering. De fleste bruger nitritsalt i lufttørrede produkter, og hvor kødet kommer fra jagt. Ved håndtering af eget jagt kød kan man ikke altid garantere 100% hygiejne, så elg, vildsvin, kronvildt og rådyr kan derfor med fordel behandles. Grænser for brug er mellem 80 ppm (Eldrimners konkurrencedygtige produktgrænse) og 150 ppm (som anbefalet af det svenske fødevarestyrelse).
Her er en beregning for nitritsalt og ppm (parts per million) pr. kilo pølsedej (eller total pr. kilo kød inkl. væske og krydderier osv.):
- 18 gram nitritsalt (eller 1,8%) giver 100 ppm
- 20 gram nitritsalt (eller 2,0%) giver 110 ppm
- 25 gram nitritsalt (eller 2,5%) giver 138 ppm
OPMÆRKSOMHED! Må kun anvendes til tilberedning af kødråvarer (inklusiv fisk).